Crezul misionar, multicultural si patriotic al Profesorului Marian Papahagi

Profesorul Marian Papahagi a fost, in primul rand, aroman cu credinta si dragoste de tara, ca majoritatea aromanilor, in al doilea rand, un om multicultural, deschis fata de culturile lumii contemporane, un indragostit al romanismului, si, nu in ultimul rand, un erudit si un dascal cu vocatie. Crescut si educat in mediul cultural romanesc din Valcea si Cluj, si-a manifestat de timpuriu talentul literar si de traducator, iar ca dascal a sprijinit incercarile literare ale studentilor lui, a stimulat spre cultura pe iubitorii de carte, avand legaturi stranse cu personalitatile culturale nationale si internationale ale timpului sau.

Marian Papahagi isi afla radacinile in plaiurile valcene, nascut fiind, la data de 14 octombrie 1948, in Ramnicu-Valcea, intr-o familie de aromani cu o mostenire culturala de exceptie, cu patos si daruire profesionala, cu un mare crez crestin si cultural. „Ultima parte a vietii si-a petrecut-o intr-o permanenta deplasare intre Cluj si Roma, cheltuind o energie aproape supraomeneasca, voind sa faca totul temeinic si integral: conducerea si restaurarea “din mers” a Academiei de la Roma, conferinte de-a lungul si de-a latul Italiei, cursuri universitare si coordonari de doctorate in tara, proiecte editoriale, noua versiune comentata a Divinei Comedii (ajunsese la cantul 7 al Purgatoriului)… si cate altele! Daca nevrednicia romaneasca a fost rusinata de cineva in primul deceniu postcomunist, acela a fost, mai mult decat oricare altul, romanistul si dantologul Marian Papahagi” dupa spusele filosofului crestin Razvan Codrescu.In tot ce a tradus si a scris, profesorul Marian Papahagi a dovedit un excelent gust estetic, literar, continuand seria figurilor mari a inaintasilor filologi si romanisti.Ca profesor, a facut „misionarism pentru multiculturalitate”, sadind in randul studentilor filologi convingerea ca, indiscutabil, filologia, literatura in domeniul romanismului nu si-a spus inca ultimul cuvant.In viata sa intelectuala, era inrudit cu toate marile figuri culturale ale vremii, atat din tara, din Italia, cat si din intreaga Europa. El nu se rezuma numai la studiul filologic, ci era un intelectual in adevaratul sens al cuvantului, fiind in stranse relatii cu intelectualii romani din tara si strainatate. De pilda, a muncit alaturi de Mircea Zaciu si de Aurel Sasu, la „Dictionarul scriitorilor romani”, o lucrare impresionanta, al carei prim volum a aparut in 1995, iar cel de-al doilea spre sfarsitul lui 1998.Om de cultura si erudit incercat, subtil in originalitatea lui, Marian Papahagi era patruns de sentimentul de raspundere fata de grija pentru exprimarea corecta. Traducerile si scrierile sale aveau adancime si finete, fraza luminoasa, comunicativa si concisa. Un fin observator al faptului real, stia sa dea glas timpului prezent. Selecta semnificativul si-l consemna, simtea si ceea ce nu i se spunea. Si in scris, ca si in vorbire, a preferat intotdeauna cuvantul dens, esential, neechivoc, eliminand inutilul.Eminenta personalitate a culturii romanesti si italienesti si-a inscris numele intre cele mai nobile si mai complexe figuri culturale romanesti ale sfarsitului de secol XX. Prin geniul sau organizatoric si cultural, el a jucat atat in Romania, cat si in Italia rolul elementului de legatura intre cele doua culturi si integrarea acestora in curentul multicultural european si universal.

Asadar, profesorul Marian Papahagi, de origine aromana, a deschis, prin munca lui, portile pentru elemente si forme de cultura romanica in spatiul european si, nu numai. Umanist de marca, personalitate complexa care a polarizat o intreaga suita de valori cultural-europene, unindu-le intr-un efort de reintegrare intr-o Europa macinata de crize in toate aspectele vietii. Puternica personalitate a lui Marian Papahagi a dominat spatiul cultural romanic la sfarsit de secol XX. Aroman prin origine, dar roman prin constiinta, simtire si legaturi cu spatiul romanic, el a ramas in constiinta posteritatii ca ilustru propovaduitor al culturii romanesti, in general si al celei romanice, in special.In anul 2008 a fost instituit Premiul Marian Papahagi, in memoria renumitului italienist, critic literar si traducator prof. dr. Marian Papahagi. In aces sens, universitatea clujeana „Babes-Bolyai” organizeaza astazi, 14 octombrie 2013, in Aula Magna, cu incepere de la ora 12, cea de a VI-a editie a ceremoniei de decernare a Premiului Marian Papahagi.Vesnica pomenire a profesorului Marian Papahagi din neam in neam! Amin!Doamne, ajuta!

Sursa: https://m.crestinortodox.ro