Bestseller: carti bune care merita citite

Vrei sa citesti o carte buna si nu stii ce sa alegi? Topul vanzarilor, cunoscut ca Bestseller este locul in care afli titluri de carti care merita citite.

In ciuda patrunderii tehnologiei digitale in vietile noastre pana la punctul in care stam toata ziua cu ochii in ecranul telefonului, tabletei sau calculatorului, ultimii ani au adus o revenire usoara a cititului, pana nu demult cea mai populara indeletnicire de petrecere a timpului liber. Listele de carti bestseller care se schimba des sunt dovada a acestei tendinte.

Cititul ne face bine, este un lucru cunoscut, printre beneficiile cele mai importante numarandu-se dezvoltarea abilitatilor de comunicare verbala, imbunatatirea memoriei, inteligentei, puterii de concentrare, imaginatiei, gandirii analitice precum si scaderea stresului. Cititul este foarte important, indiferent de varsta.

Alegerea unei carti bune este insa probabil una din activitatile cele mai putin placute cand vine vorba de citit. De aceea in acest articol vom discuta despre ideea de bestseller si cum ne poate ajuta in identificarea cartilor care merita citite.

Ce este un bestseller?

Cuvantul bestseller provine din limba engleza si se traduce prin “cel mai bine vandut”. In cazul cartilor, exista mai multe tipuri de topuri bestseller, neexistand un standard in domeniu. Practic, vorbim de liste de carti foarte bine receptionate de public, liste pe genuri literare, pe edituri, pe autori, pe perioade de timp (noutati de sezon, favorite din toate timpurile samd).

bestseller carti care merita citite

De aceea este important sa intelegem ca o carte pe care gasim eticheta “Bestseller” nu este cea mai buna carte de citit a tuturor timpurilor, nu este neaparat cea mai buna carte a anului sau cea mai buna carte de fictiune. Pe majoritatea copertilor vei gasi si criteriul dupa care acea carte a fost catalogata ca best seller, deci citeste si aceasta mentiune inainte de a decide s-o cumperi. Si nu uita de comentariile si impresiile celor care au citit-o deja.

Cea mai cunoscuta lista de carti bestseller este probabil cea realizata de New York Times

Topurile sunt realizate de multe ori pe baza volumului vanzarilor, deci cel mai simplist tip de top, insa concludent pentru a determina titlurile cu cea mai mare priza la public. In functie de preferintele tale literare si cat de mult te regasesti in cititorul tipic, vei aprecia mai mult sau mai putin aceste carti, insa topurile bestseller sunt in general o buna masura a calitatii unei carti.

Cele mai vandute carti – Top Bestseller Romania in 2017

Ca sa nu mai lungim vorba, in acest capitol voi alcatui o lista a celor mai bine vandute carti in Romania in 2017, titluri grupate pe doua categorii de genuri literare: beletristica si dezvoltare personala (afaceri, comert, economie samd).

Acestea cred ca sunt cele mai importante doua categorii de carti in clipa de fata, prima pentru cei care sunt pasionati de citit, care vor sa-si lase imaginatia sa zburde,  si a doua pentru cei care sunt pasionati de cunoastere.

Ambele topuri au fost compuse in urma consultarii listelor prezentate mai sus si nu reprezinta o imagina 100% reala a celor mai citite carti in Romania in 2017. Partial si pentru ca multi romani prefera sa citeasca pe eBook eReader, deci isi cumpara cartile de pe Amazon sau pur si simplu prefera cartile gratuite, ce pot fi descarcate de pe numeroase site-uri, atat in limba romana cat si in limba engleza. Exista si o mica categoria de cititori care prefera audiobook-urile, pe care le asculta in timp ce fac naveta de la/spre locul de munca.

Lipsa unei organizatii care sa stranga si centralizeze datele de vanzari, pe care sunt sigur ca magazinele online le pastreaza cu sfintenie, face imposibila stabilirea unei liste oficiale a cartilor bestseller, deci luati in calcul acest lucru cand alegeti o carte de citit din listele de mai jos:

Carti bestseller in categoria beletristica

  • Fata din tren de Paula Hawking – un thriller adevarat ecranizat si de Hollywood intr-un film de succes care porneste cu Rachel privind pe fereastra vagonului de tren cu care isi face naveta zi de zi, urmarind acelasi cuplu pe veranda casei de langa calea ferata, pana cand…
  • Fata dinainte (The Girl Before) de J.P. Delaney – o carte de suspans psihologic care incepe cu o cerere putin ciudata: fa o lista cu bunurile pe care le consideri esentiale in viata ta. De aici pana la final nu vei putea lasa cartea din mana.
  • Prietena mea geniala de Elena Ferrante – povestea romanului are loc in anii ’50 intr-o mahala a orasului Napoli si urmareste relatia complexa si emotionanta intre doua prietene, Elena si Lila, intr-o perioada dominata de razboaie de strada intre bande rivale.
  • Inainte sa te cunosc de Mojo Moyes – povestea de dragoste a anului, intre Lou Clark si Will Taylor, doua persoane care si-au pierdut locul de munca, Lou, si dorinta de viata, Will, moment in care cei doi se cunosc si se plac, desi aparent nu au nimic in comun.
  • Fluturi (vol I, II si III) de Irina Binder – nu se poate sa citesti cea mai noua carte, cea care aduce deznodamantul povestii de dragoste intre Irina si Robert, fara sa parcurgi si primele doua volume ale romanului Fluturi.
  • Grey (Grey: Fifty Shades of Grey as told by Christian) de E. L. James – cartea este urmarea celebrei carti din genul erotic, 50 shades of Grey, care a primit o ecranizare hollywoodiana foarte mediatizata anul acesta.
  • Biblia Pierduta de Igor Bergler – cartea urmeaza (inca) o poveste fictionala despre Vlad Tepes si implicarea printului renascentist intr-un proiect de anvergura.
  • Hotul de carti (The Book Thief) de Markus Zusak – o alta carte care a fost ecranizata acum cativa ani, de data asta cu succes, urmareste o poveste emotionanta din Germania nazista a celui de-al doilea razboi mondial.
  • Jurnalul Annei Frank 12 iunie 1942 – 1 august 1944 – probabil cea mai impresionanta poveste din timpul celei mai mari conflagratii mondiale, jurnalul scris de Anna Frank este o carte pe care nu trebuie sa o ratezi, si care se regaseste cu singuranta in lista de bestseller-uri ale tuturor timpurilor.
  • Un veac de singurate de Gabriel García Márquez – este cartea care l-a propulsat pe novelistul columbian pe scena internationala, unde romanul sau a fost catalogat de nenumarate ori drept un “Don Quijote” al timpurilor noastre.
  • Cavalerul celor sapte regate (A Knight of the Seven Kingdoms) de George R.R. Martin – chiar daca nu este cel mai apreciat nuvelist american de catre criticii literari, cartile lui GRRM au priza foarte mare la public, fiind ecranizate in serialul de succes Game of Thrones, produs de HBO.
  • De veghe in lanul de secara de J.D. Salinger – desi cartea a aparut de mai bine de cateva decenii, se bucura inca de un succes extraordinar in randul adolescentilor de pretutindeni, nu doar la noi in tara, datorita faptului ca personajul principal Holden Caulfield trece prin aceleasi episoade, angoase si mirari ca orice tanar din ziua de azi.

Carti bestseller in categoria dezvoltare personala

  • Tata bogat, tata sarac. Educatia financiara in familie de Robert T. Kiyosaki – desi este un personaj destul de controversat in viata reala, cartea scrisa de Kiyosaki e un foarte bun inceput pentru cei care doresc sa scape din ‘cursa de sobolani’ a muncitului la program, zilnic de la 9 la 5.
  • Inteligenta emotionala de Daniel Goleman – psihologia este adesea un domeniu ignorat la noi in tara, insa cartea lui Daniel Goleman a starnit o revolutie in psihologie prin demonstrarea importantei analizei emotiilor personale in dezvoltarea personalitatii umane.
  • Arta fericirii. Manual de viata de Dalai Lama si Howard C. Cutler – daca te numeri printre cei care nu considera banii si puterea ca fiind scopul suprem in viata trebuie sa citesti aceasta carte care impartaseste o serie de sfaturi ce te vor ajuta sa ai o viata implinita.
  • Secretele succesului de Dale Carnegie – cartea se poate rezuma foarte simplu in urmatoare propozitie „succesul inseamna sa obtii ceea ce vrei, iar fericirea inseamna sa vrei ceea ce ai obtinut“. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa citesti cartea pana la capat, bineinteles.
  • Secretele mintii de milionar de T. Harv Eker – am citit personal aceasta carte si nu am fost impresionat de mentalitatea americana de a rosti planul de actiune cu voce tare, in timp ce te privesti in oglinda, insa esenta cartii, daca reusesti sa o aplici in viata personala, te va ajuta sa te realizezi din punct de vedere financiar.
  • Confesiunile unui asasin economic de John Perkins – daca vrei sa intelegi jocurile economice la nivel de tara, cea mai buna informatie vine direct de la autorul care si-a petrecut o buna parte din viata escrocand natii din intreaga lume.

Precum ai observat deja, unele din titlurile de mai sus nu sunt carti lansate anul acesta si asta pentru ca o carte buna ramane de interes si la multi ani dupa publicare, la fel cum o poveste buna starneste interes de fiecare data cand este povestita de un povestitor iscusit.

carti de citit care iti stimuleaza imaginatia

Pornind de la aceasta idee articolul de fata va fi actualizat an de an cu noi carti apreciate de cititorii romani, in ideea de a crea o lista cat mai cuprinzatoare de carti pe care merita sa le citesti, indiferent ca esti interesat de fictiune sau vrei sa inveti lucruri noi.

Mai jos am inclus o scurta lista cu linkuri catre listele de bestseller din cele mai cunoscute librarii online din Romania.

Top-uri bestseller in librariile online:

Elefant – lista best-seller din ultimele 100 de zile
Libris – cele mai vandute carti din categorie beletristica
Carturesti – peste 78.000 de carti care te asteapta sa le citesti
Okian – topul vanzarilor carti de fictiune
Emag – top vanzari genul beletristica
Cartepedia – carti sortate dupa premiile obtinute
BookCity – top 100 vanzari din toate genurile literare
Libraria Humanitas – cele mai bune carti recente

Deci, cum ti se par cartile mentionate mai sus? Ai apucat sa le citesti deja? Daca da, spune-ne cum ti s-au parut si daca le-ai recomanda si altora. Bineinteles, daca ai alte sugestii de carti care merita citite, nu ezita sa ne vorbesti despre lista ta de bestseller-uri care te-au influentat personal. Si nu uita sa trimiti articolul prietenilor, in caz ca sunt si ei pasionati de citit si vor sa aleaga o carte buna.

Sursa: shopniac.ro