Teoria universală, Stephen Hawking

Încercând să lămurească momentul nașterii universului, cosmologia ultimelor decenii a ajuns în punctul cel mai fierbinte al fizicii: necesitatea elaborării unei teorii care să descrie toate interacțiunile din natură. Aici, dificultatea esențială ține de incompatibilitatea dintre relativitatea generală, valabilă la scară cosmică, și mecanica cuantică, creată pentru a explica fenomenele de la scară microscopică.
În “Teoria universală”, Stephen Hawking oferă o privire panoramică asupra temelor fundamentale de cercetare din cosmologie și fizică: evoluția universului, găurile negre, sensul și semnificația timpului, teoria corzilor.
Stephen Hawking a fost una dintre cele mai mari personalități științifice ale epocii noastre. Timp de treizeci de ani a fost profesor universitar la Universitatea Cambridge și a primit numeroase premii și distincții, una dintre acestea fiind Medalia Prezidențială a Libertății. În afară de cercetările sale din domeniul cosmologiei și fizicii fundamentale, a publicat cărți adresate publicului larg: ” Scurtă istorie a timpului”, ” Visul lui Einstein și alte eseuri”, “Universul într-o coajă de nucă”, “O mai scurtă istorie a timpului”( împreună cu Leonard Mlodinow)

Cartea a apărut la Editura Humanitas în 2014.